Hogyan segít a MERGADO az árösszehasonlítóknak vagy a marketplaceknek?

A cikk megjelenése 20. 10. 2023
| 3 perc olvasás

Ha saját marketplace‑t vagy árösszehasonlítót üzemeltet, a MERGADO rendszer segít növelni az eladásokat és sok munkát spórol meg Önnek. Michal Janík, a MERGADO alapítója most megosztja a gyakorlatban szerzett ötleteit.

Marketplace — avagy mi a piactér

A következő szöveg esetében egy olyan weboldalt fogok feltételezni, amely termékekről szóló információkat mutat be. Ezeket a webáruházakból származó adatfeedekből szerzi be. Nem számít, hogy a weboldal marketplace-ként (a vásárló az oldalon rendel) vagy árösszehasonlítóként (a vásárló átkattint a cél webáruházba) működik. A tippek azonosak.

MERGADO 30 napig ingyen
  • kezelje termékfeedjeit egyedül, programozó segítsége nélkül
  • teljes hozzáférés minden funkcióhoz már a próbaidőszak alatt

Ötletek, hogyan segíthet a MERGADO rendszer a marketplace-nek

1) Feed formátum

Az alapot az adatok jelentik olyan formátumban, amelyet a marketplace fel tud dolgozni. Gyakran használatos az Árukereső.hu és a Google Shopping formátum. A MERGADO Editor több száz formátumból képes az adatokat a célformátumba konvertálni, a CSV fájloktól kezdve a speciális adatstruktúrákig.

2) Érvénytelen tételek elrejtése

A MERGADO Editorban a projekt beállításakor elrejtheti az érvénytelen termékeket. Általában azokról van szó, amelyek nem tartalmaznak kategóriát, nevet, árat, képet, szöveges leírást. Elég, ha csak egy ilyen tétel hiányzik, és a termékkártya máris minőségtelen lenne. Ha az érvénytelen tételeket már a MERGADO Editorban elrejti, akkor nem kell foglalkoznia velük a marketplace-en.

3) Kizárólag a szükséges elemek exportálása

A MERGADO Editor lehetővé teszi, hogy a projektben elrejtse azokat az elemeket, amelyeket az Ön piactere nem tud feldolgozni. Ez csökkenti az adatmennyiséget és hatékonyabbá teszi a feldolgozást. Tipikus példa erre a MAX_CPC  elem. Ha az Ön piactere nem tükrözi a kattintásonkénti ajánlatot, abban az esetben tükrözheti ezt például a VAT, a hirdető különböző belső elemei, néha a szállítás…

4) Kategóriák párosítása

A MERGADO Editor kategória-beállítási szabálya lehetővé teszi a kategóriák értékének tömeges beállítását. Ezzel egyszerűbbé válik a marketplace-en történő feldolgozás. Ha az Ön piactere támogatja a meglévő kategóriafát (pl. Árukereső), akkor ebben a szabályban felhasználhatja az automatikus párosítást.

5) Szövegek átírása és formátumozása

Ha az Ön piactere támogatja a termékleírásokat (többnyire DESCRIPTION) HTML-ben, és a bemeneti feed ezt nem tartalmazza, akkor használhatja a Clicking Goat & GPT alkalmazást. Részletes információkért lépjen kapcsolatba szakértőnkkel.

6) Paraméterek feldolgozása

Ha az Ön piactere támogatja a paraméterek feldolgozását, hasznos lehet a paraméterek nevének átnevezése vagy a paraméterek értékeinek átnevezése.

7) Termékleírások automatikus fordítása

Személy szerint azt javaslom, hogy magyar marketplace esetében csak magyar bemeneti adatokat használjunk. Ha mégis le szeretné fordítani a tartalmat (pl. szlovák nyelvből), akkor a MERGADO Translate‑t ajánlom. Hasonlóan mint a Clicking Goat & GPT, az adatokat tömegesen dolgozza fel.

8) Hatékony munka az admin felületen

Az adatok előkészítésénél megspóroltam a munkát azzal, hogy egy már beállított projektből (egy másik feedből) importáltam a szűrőket és a szabályokat. Eredetileg egy olyan automatizációt akartam készíteni, amely elvégezné helyettem a beállítást. De végül egyszerűbbnek találtam az importálást. Így nem kellett minden alkalommal a közös beállításokat újra kiválasztanom.

Miért érdemes a MERGADO Editort használni

Személy szerint a következő előnyöket látom:

  • Nem kell semmit programozniaAzonnal elkezdheti használni.
  • Előre elkészített know-how az egyes feladatokhoz. Fórumunkon egyaránt talál információt és segítséget.
  • Kedvező ár. Olcsóbb megoldás a már készen kapható technológiát használni, mint sajátot programozni.
  • Az Ön piacterének nem kell kezelnie számos helyzetet. Szerkessze a bemeneti adatokat.
  • A MERGADO rendszert ki lehet bővíteni. Például a GPT-vel, lásd fentebb. A beállításokat saját igényei szerint módosíthatja.
  • Az itt feltüntetett eljárások különböző nyelvekre vonatkoznak. Nem kell a magyar nyelvre korlátozódnia. Ugyanígy elkészítheti az adatokat lengyelül vagy akár svédül is.

A feltüntetett lista nem teljes. Bizonyára Ön is talál majd saját ötleteket arra vonatkozóan, hogyan javíthatná az adatokat a marketplace számára. Ráadásul új eszközökön dolgozunk, amelyeket hamarosan bemutatunk.

Szerző / Izabela Štěpáníková / 20. 10. 2023

Új megjegyzés hozzáadása

A mező tartalma nem nyilvános.
By submitting a comment, you agree to the processing of personal data.