Adatok importálása Google Sheets-ből a Mergadóba

A cikk megjelenése 31. 01. 2022
| 2 perc olvasás

A következő minisorozatunk első részében az adatok Mergadóba történő importálásával fogunk foglalkozni. Legyen az egy CSV fájl vagy Google Sheets táblázat, ezzel a művelettel, gyorsan és könnyedén importálhatóak a szükséges, vagy kiegészítő adatokat a Mergadóba. Két lehetőség is kínálkozik.

1. Használja az Adatfájl import szabálytípust

A már meglévő feedekhez a szükséges adatokat az Adatfájl import szabálytípus segítségével adhatja hozzá.

Útmutató:

  1. Lépjen Google Sheets táblázatba.
  2. A Megosztás szekcióban (jobb felső sarokban található ikon) kattintson Link lekérése -> Módosítás: A link birtokában bárki opciót.
  3. A beállításoknál kattintson a Fájl -> Megosztás -> Közzététel az interneten lehetőségre.
  4. A Link szekcióban válassza a Munkalap1-et (ne a Teljes dokumentumot), mellette pedig válassza ki a CSV formátumot (Vesszővel elválasztott értékek .csv)
  5. Kattintson a Közzététel gombra és másolja ki a linket.
  6. Lépjen a Mergadóba, hozzon létre egy új szabályt és válassza ki az Adatfájl import szabálytípust.
  7. Alkalmazza az összes termékre és válassza ki a Teljes kulcsegyezés lehetőséget.
  8. Az Adatfájl forrás típusa mezőbe válassza ki az Írja be az URL lehetőséget, és az alatta található mezőbe, pedig adja meg a Google Sheets-ből nyert linket.

Állítsa be helyesen a táblázat oszlop rendszerét!

Az első oszlop az ún. párosító oszlop. Az első oszlop első sorának (az az A1-nek) kell tartalmaznia a párosító elem nevét (többnyire a termék azonosítója az eredi feedből, pl: Identifier, G:ID, stb.). A következő sorok tartalmazzák a párosítandó értékeket.

A második oszlop és a további oszlopok első sora tartalmazza azokat az elemeket amelyek tartalma változni fog a CSV fájl értékei alapján. Ha az egyik oszlop olyan elemet tartalmaz, amely nincs a feedben, akkor azt az oszlopot a Mergado kihagyja. Ha szeretné, hogy bekerüljön a feedbe, először létre kell hoznia ezt az elemet a Mergadóban. Továbbá, ha egy elemhez tartozó sor üres értéket tartalmaz, akkor a Mergado változatlanul hagyja az elem értékét.

2. Hozzon létre egy új exportot

A Google Sheets-ből hagyományos módon is importálhatja az adatokat a Mergadóba - egy új export segítségével. Ennél a módszernél használja az előző pontban leírt útmutató 1 – 5. pontját. Ezt követően pedig használja a másolt linket az új export forrásfájljaként.

Szeretné a saját elképzelései szerint párosítani az elemeket a Google Sheets-ből a Mergadóba? Ezt a Custom formátum segítségével teheti meg. Az egyéni formátum megfelelő beállításával biztos lehet benne, hogy a szabályok és minden más fontos folyamat jól fog működni az exportálás során. 

Ha az adatok importálásával, vagy a Custom formátum beállitásával kapcsolatban segítségre lenne szüksége, írjon a mergado@mergado.hu címre, ahol szívesen segítünk a beállítással. 

Szerző / Fišer Ádám / 31. 01. 2022

Ádám gondoskodik a Mergado magyar nyelvű tartalmáról. Blog cikkeket ír, fordít és kommunikál az ügyfelekkel valamint az ügynökségekkel. Szabadidejét sportolással, könyvolvasással tölti. Szeret főzni, társasozni és új dolgokat kipróbálni.

Új megjegyzés hozzáadása

A mező tartalma nem nyilvános.
By submitting a comment, you agree to the processing of personal data.